gym

BLOG POST

  • Maxime

Vet interessant!Voordat we het gaan hebben over hoe je effectief kunt afvallen en dus vet kunt verliezen, gaan we eerst dieper in op vet. Het blubberige randje op ons buik of billen. Daar wordt het vaak mee geassocieerd, maar vet is veel meer dan dat. Wat doet het eigenlijk en waarom hebben we vet?


Mensen hebben een haat-liefdeverhouding met vet, waarbij het net een beetje meer haat is dan liefde. We vinden het vet op onze borsten (voor vrouwen dan) en billen prima, maar hoe durft het op onze buik te gaan zitten terwijl we daar helemaal niet om vragen! Helaas hebben we het niet voor het zeggen als het gaat over waar vet op je lichaam zich ophoopt.

Meteen les 1 van dit blog! Je kunt niet bepalen waar je vet aankomt en ook niet waar je het verliest. Van alleen maar buikspierkwartiertjes ga je geen buikvet verliezen, daar is een aanpassing in je voeding en een dosis geduld echt voor nodig!


Wat is vet?

Vet is één van de grootste organen van ons lichaam. Het zorgt voor continue aanvoer van brandstof naar andere organen. En als we langere tijd niet hebben gegeten maken we gebruik van onze brandstofvoorraden. Neem onze voorouders bijvoorbeeld, die hadden zonder deze functie van het lichaam niet kunnen overleven.


Wat doet vet?

Naast dat het ons vaak genoeg mega in de weg zit, zorgt vet ook voor hormonen.

Hormonen zijn stofjes die aan het bloed worden afgegeven om met bijvoorbeeld je hersenen te communiceren. Is er teveel of te weinig vet aanwezig in het lichaam dan kunnen je hormonen uit balans raken waardoor processen in het lichaam worden verstoord. Denk bijvoorbeeld aan enkele gezondheidsrisico’s zoals onvruchtbaarheid, diabetes en zelfs vormen van kanker. Ja dat lees je goed! Ook sommige soorten kanker kunnen door een overschot aan vet worden veroorzaakt.


Vet is dus een orgaan en dienst als brandstof. Het lichaam gebruikt twee soorten brandstof: vetten en glucose (suiker/koolhydraten). Van deze twee is vet de belangrijkste brandstof omdat deze het meeste energie oplevert.


1 gram vet = 9 kcal

1 gram glucose = 4 kcal


Vet zorgt er dus voor dat organen kunnen functioneren en communiceren met onze hersenen en dient als brandstof voor bewegingen en levensbehoud. Vet en spieren worden beide opgeslagen in het lichaam. Glucose in spieren en lever en vet in het bloed en ook de lever. De lever dient dus onder andere als opslagplaats, maar heeft wel een beperkte capaciteit.


Waarom hebben we vet?

Dat vet onze organen beschermt en ons lichaam verpakt met een extra laagje tegen de kou is bekend. De belangrijkste rol van vet is niet het beschermen, maar juist het sturen van ons lichaam. Want met de aanmaak van hormonen en andere stofjes door vet kunnen we ons vet ook wel een dirigent noemen.


Vet heeft dus meerdere belangrijke functies in ons lichaam dan alleen maar een beetje op plekken zitten waar we het liever niet hebben. Ga je al een beetje positiever over vet denken?

Volgende week meer over vet, ons lichaam en hoe we effectief vet kunnen verliezen.

133 keer bekeken

Contact

Fitness studio:

Purmerend

fabfitmaxime@hotmail.com

Kvk: 73886815 

BTW: NL001222665B59

Volg mij op social media

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Openingstijden

Ma t/m do

08:00 - 21:00 uur

Vrij & Za

08:00 - 14:00

Zo gesloten​

©2018 by FabFitMaxime. Proudly created with Wix.com